2019-03-14 14:25:57• hírek • Szatmar.ro

Villámhír Vetés községből: aktív a közösségi élet, pozitív a hangulat a költségvetés hiányában is

Ilyés Gyula vetési polgármester nyilatkozata reményteljes hangulatot vázolt fel, a közösségi életre még nincs hatással az elmaradó állami költségvetés.

A település, bár egy időre félretette a nagy beruházásokat, a helyi közösségi életre kiemelt hangsúlyt fektet. Ennek szép példája a következő megemlékezés. Az esemény az 1848. március 15-én kirobbant forradalomnak állít emléket. A megemlékezésre Óváriban kerül sor vasárnap, március 17-én – az Istentisztelet 11 órakor kezdődik a református templomban, ezt követően a résztvevők a temető felé veszik az irányt. Szilágyi Sándor honvéd katona sírjánál hajtanak fejet a hős leszármazottai társaságában, a szabadságharcban elesettek emléke előtt.

 

Ezt megelőzően, egy határon átívelő kezdeményezés keretében a Csengeri Helytörténeti Múzeum és a Vetési Kulturális Központ képzőművészeti tárlatot rendezett. A kulturális központban kapott helyet a Vetésiek Csengerben fantázianevet viselő kiállítás, mely Fábián Béla terrakottaszobrainak és kis méretű bútorainak, valamint Ószabó István festményeinek adott otthont. A február 13-i megnyitó alkalmával mutatták be Szabó Előd Csenger város családjai című könyvét is. Az önkormányzatok célja, hogy szorosabb együttműködést hozzanak létre a települések között a határon átívelő projektek segítségével.

 

Míg a közösségi élet aktív, a grandiózus befektetéseket a költségvetéssel kapcsolatos parlamenti viták idejére félretette az önkormányzat. A pénzügyi bizonytalanság miatt egy hozzávetőleges tervet sem készíthetett a polgármesteri hivatal. Ennek hiányában lehetetlenség belevágni bármibe is. Az alapvető fenntartási költségeket probléma nélkül fedezték, nem került veszélybe semmilyen önkormányzati fenntartású intézmény sem – erre minden évben tartalékol a település, nehogy meglepetés érje őket, mint ez 2019-ben meg is esett.

 

Ilyés véleménye szerint a falvak és a községek jobban járnak mint a városok, már amennyire ez elöljáróban megsaccolható. Reményei szerint az idei év pénzügyi értelemben nem lesz rosszabb a tavalyinál – egyelőre kompromisszumokra még nem gondoltak, ami a 2019-es projekteket jelenti.

 

Már alakulóban, de a polcon állnak még technikai tervek Vetés és Óvári összes utcájának modernizálására. Ebben az évben kezdenének hozzá a víz- és szennyvízhálózatok, továbbá a földgázhálózat teljes kiterjesztéséhez szükséges előkészületekhez Vetésen és Óváriban. Az ez évi költségvetés leosztására vár még Decebal település víz- és szennyvízhálózati terveinek jóváhagyása. A közoktatásban is várhatóak újdonságok, ha futja rá a keretből: bölcsőde építésbe fogna a hivatal. A vetési kultúrotthon felújítása és bővítése is szóba került, emellett egy rekreációs (fitness, játszótér és skateboard pályás) park létesítése. Itt még nincs vége a sornak: a helyi múzeum felszerelését és egy halfesztivál szervezését is említettek a decemberben közzétett évértékelőben.

 

Tervek bőséggel akadnak. A polgármesteri hivatal lendülete lankadatlan a hiány ellenére. Pár héten belül kiderül, meddig is ér a települések takarója, lesz-e kompromisszum a kifizetéseket követően.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: